Jag vet att det har gått en tid sedan festen nu, men den fascinerar mig! Jag tittade på de oändliga bilderna och funderade över vad de konverserade om. Som den här bilden t.ex. : (Väcker den inte tusen tankar?)
Kanske pratar pristagarna om sitt arbete men förstår kungafamiljen vad de menar då?
Kanske kommenterar Silvia blommorna, hur de har valt dem och varför.
Kungen pratar nog om Stadshusets historia och berättar om gamla kungar.
Viktoria kanske förklarar för någon varför hon inte vill dricka för mycket vin en kväll som denna.
Undrar om någon av dem har roligt?
torsdag 16 december 2010
lördag 4 december 2010
Läst i tidningen
1. Jag läser den hyllande intervjun med Mario Vargas Llosa. Jag är skeptisk. Jag har läst "Den stygga flickans rackartyg" och diskuterat den i underläkarnas bokcirkel. I stort sett alla tyckte vi att texten var platt och att alla karaktärer är ytligt beskrivna. Eftersom boken är skriven i jag-form och ingen av oss har läst något annat av Vargas Llosa, hade vi svårt att avgöra om det var ett litterärt grepp eller om det är författaren som är dålig. Är det karaktärens ocharmiga kvinnosyn eller författarens? Några citat från intervjun:
- Rubrik "Varje bok är ett äventyr". Analys: intervjuaren gillar författaren.
- Rubrik "Varje bok är ett äventyr". Analys: intervjuaren gillar författaren.
- "När Peter Englund den 7 oktober meddelade att Mario Vargas Llosa skulle få årets Nobelpris i litteratur kom jag på mig själv med att skrika rakt ut, som när landslaget gör mål i fotboll. Det kom från magen, så att säga. Det är ingen överdrift att kalla Mario Vargas Llosa för min första litterära idol." Analys: intervjuaren gillar författaren.
- Llosa säger angående författarskapets ansvar: "Man måste åtminstone vara äkta, inte sjunka ner i klichéer och bidra till banalisering och trivialisering". Analys: författaren gillar författaren. Eller: det är en ANNAN författare som skrivit om den stygga flickan. Eller: det ÄR ett litterärt grepp med de klichéer, de banala karaktärerna och trivialiseringen av världshistorien, som förekommer i "Den stygga flickan...".
- Llosa säger angående ren fantasi kontra dokumentär: "Författaren är egentligen alltid huvudpersonen i sina egna berättelser". Analys: Åh nej, jag får vatten på min kvarn.
- Intervjuaren skriver: "Jag försöker se honom framför mig, framför ett av perspektivfönstren på fyrtiosjätte våningen på övre Manhattan, i besittning av all den här världens skönhet och framgång. Och – samtidigt – jonglerande med den där brännheta svärtan inom sig." Analys: intervjuaren gillar författaren. Fråga: kan intervjuaren månne vara man? Läs hela intervjun här.
2. Jag läser att Disney hatade Johnny Depps tolkning av Jack Sparrow och en företrädare för bolaget frågade om Sparrow var gay varpå Depp snabbt svarade "alla mina karaktärer är gay". Analys: jag gillar Johnny Depp.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)