onsdag 30 mars 2011

"Mina systrar"

I Läkartidingingen ser jag bilden av statyn "Pietà" skapad av konstnären och läkaren Tor-Göran Henriksson.
Med detta verk vill Tor-Göran "...uttrycka hur sjuksköterskans urgamla funktioner som vårdare och tröstare kvarstår oförändrade genom århundradena". Den är fin tycker jag! Det är också de andra verken i "Mina systrar" (klicka på länken ovan för att komma till information om utställningen). Påminner lite om Lena Cronqvist.

Det beror på vad man hoppas på

Jag läser om Helena Klingberg som är bibliotikarie i Varberga. Hon arbetar med genusfrågor inom barnlitteraturen och menar att det finns hopp om mänskligheten. Läs den här!
Men det beror förstås på vad man hoppas på. En kollega berättar att en patient hade varit på föräldramöte på mellanstadiet och där hade läraren vädjat till föräldrarna om att köpa kläder som är lite mer moderiktiga. "För barnens skull!" Resonnemanget gick ungefär så här (enligt tredjehandsuppgifter): Om Sara vill ha bruna gabardinbyxor för att hon tycker att det är fint så kanske man som förälder ändå bör tänka på att i vardagen så står Sara ensam i skolan, mot alla andra som följer modet. Så. Man behöver inte köpa den dyraste jackan på JC till Sara men man behöver inte heller köpa den töntigaste på Myrorna.

Jag kopplar samman artikeln om genus med berättelsen om Sara eftersom det i artikeln står att "det är annorlunda nu för tiden, nu kan våra pojkar på förskolorna klä ut sig till féer om de vill. Ingen lyfter på ögonbrynen åt det." Men om du inte vill vara orsak till att ditt barn blir mobbat i skolan så är det bäst att du kraftigt säger ifrån när Pelle vill klä ut sig till fé och ser till att han ser ut som en dussinpojke istället. Det kommer att göra Pelle trygg och glad.

fredag 25 mars 2011

Kostrådgivning

*Andas in* Alltså, det här med kost... Igår hade vi "Kostdoktorn" här på jobbet och föreläste om kost. Ni som har testat LCHF känner säkerligen till honom. Han gjorde en snygg presentation, kunde presentera en del studier och mina kollegor är frälsta. Jag tycker att det som var mest anmärkningsvärt i hela presentationen är att läkare, kostrådgivare, dietister, Livsmedelsverket och Socialstyrelsen i 30 år har förespråkat en diet som det inte finns evidens för. Och med "evidens" menar jag att man inte har kunnat visa att en diet som är framförallt snål på fett - leder till minskad sjukdomsbörda. Den "sjukdomsbörda" man då talr om är övervikt, diabetes, högt kolesterolvärde och högt blodtryck. Doktorn visade på 10 studier där man jämfört LCHF med "låg-fett-diet" (som är det som rekommenderas idag) och i ingen var låg-fett signifikant bättre (avseende viktnedgång). LCHF visade även (ibland signifikant och ibland bara tendens) till att påverka blodfetter, blotryck och blodsocker på ett fördelaktigare sätt.

Har han rätt? Är vi lurade? Vem har isf lurat oss? Hur har rekommendationerna tagits fram?

"Låg-fett-kost" har haft evidensgrad C. Det betyder att man inte har gjort några studier utan att rekommendationen har tagits fram genom att man har frågat några som borde veta. Med det vill jag inte säga att evidensgrad C alltid är dåligt. Det används relativt ofta för att man inte har kunnat göra studier. Det jag vill peka på är bristen på kritiskt tänkande och att kunna omvärdera rekommendationer. Om en behandling (med t.ex. läkemedel) har låg evidensgrad så använder vi den med viss försiktighet, redo att omvärdera den när det finns studier som inte stöder den. FETT = SKAM. Fråga vilken tjockis som helst. Om någon säger att de följer en fettdiet så tittar hälsofreaks-Sverige på den personen med ohälsosam avsmak. Och nu säger de att fett är bra. Att det är nyttigt. Ju mer desto bättre. Vad ska man tro? Blir vi lurade igen? Är det en sekt?

Kostdoktorns teori (som låter logisk men kanske lite för enkel?) är att mycket kolhydrater ger ett högt svar av insulin. Insulin är ett s.k. anabolt (uppbyggande) hormon som stimulerar fettinlagring. Ett lågt kolhydratintag ger ett lågt insulinsvar och därmed liten fettinlagring. Vår energi måste vi få någonstans ifrån. Om vi inte får energi från kolhydrater måste vi få det från fett.

Jag blir inte klok på det hela. Men jag lockas att prova.
Kostdebatten i Sverige idag är hätsk och den innehåller en hel del personliga angrepp och konspirationsteorier.
Man måste fråga sig: Vems är rekommendationen? Vad är grunden till rekommendationen? Vem tjänar på att folk följer den?

onsdag 23 mars 2011

Makt!

Blir glad när jag ser den här oretuscherade reklamannonsen i tidskriften "Må Bra":



I köket sitter min vackra fru och S och diskuterar makt, normskapande och grupprocesser. De säger att "makt är förmågan att påverka andra människor utan att själv blir påverkad". Det tycker jag är lite klokt.

onsdag 16 mars 2011

Fotbollsbögar


Jag vill läsa den här tidningen. Jag tror att intervjun är intressant. Jag tycker att sportkultur är fascinerande (konformitet, skulle min fru kanske ha kallat det?). Jag vill veta vad pappa Hysén har att säga. Jag tycker att det är kul att det inte var i QX han kom ut, utan i Sveriges ledande fotbollstidning. Är Antons karriär slut nu? Visst prenumererar min bror fortfarande på Offside?

fredag 11 mars 2011

Repris

Alltså, med jämna mellanrum måste jag upprepa det kloka:

"Hur vi tolkar det vi ser, beror på vad vi vet om det vi ser:"

Det är så klokt att jag bli mållös!

P.S. Nu kan alla kommentera i bloggen.

måndag 7 mars 2011

KASAM

Jag och min fru har varit på en veckas semester på Teneriffa. För att få lite tid med varandra. För att få sol. För att få vila. Vi har fått allt det. Från 9.30 till 16.30 på stranden. Solandes, badandes och läsandes.

Jag läste "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och skrattade högt. Jag tycker om när man får världshistorien på köpet i en bok. En bok om en man som levt mellan 1905 och 2005 har onekligen upplevt världshistorien.

Jag läste "Doktor Glas" och blev överraskad. Jag läste den senast när jag gick i gymnasiet och mitt (kvalificerade) omdöme då var att den var en dålig kopia på "Dr Jekyll och Mr Hyde". Nu läser jag om förmaksflimmer som behandlas med digitalis (vilket vi fortfarande gör till viss del) och att Hjalmar Söderberg föraktar religionen i allmänhet och äktenskapet i synnerhet eftersom det tillåter att människor torteras (kvinnor), bara det sker inom äktenskapet. Boken gavs ut 1905.

Jag läste "Tisdagarna med Morrie" och grät. Livet är kort. Hinn med att älska.

Jag läste "Berättelsen om Pi" och blev hänförd! Tänkvärt om hur djur fungerar i och utanför fångenskap. (Men slutet?!)

Jag läste "Mordets praktik" och var tom. Den gav mig ingenting.

Och sen. Öppnade jag "Blonde". Och läste förordet. Och tänkte "Det här! Det här är en riktig bok!" Jag är glad för att jag har drygt 800 sidor kvar =)

Det är ganska exakt två år sedan jag var på Teneriffa senast. Då läste jag "Jourläkarboken" på stranden. Jag hade just tagit examen, jag bodde i andra hand i en Stockholmsförort. Jag skulle flytta till Lindesberg när jag hade hittat någonstans att bo. Jag hade lovande relation sedan ca två månader tillbaka.

Nu är jag gift. Jag bor på 100 kvadrat i centrala Örebro och påbörjar min ST. Jag har massor att se fram emot.
KASAM, Känsla Av Sammanhang