fredag 25 mars 2011

Kostrådgivning

*Andas in* Alltså, det här med kost... Igår hade vi "Kostdoktorn" här på jobbet och föreläste om kost. Ni som har testat LCHF känner säkerligen till honom. Han gjorde en snygg presentation, kunde presentera en del studier och mina kollegor är frälsta. Jag tycker att det som var mest anmärkningsvärt i hela presentationen är att läkare, kostrådgivare, dietister, Livsmedelsverket och Socialstyrelsen i 30 år har förespråkat en diet som det inte finns evidens för. Och med "evidens" menar jag att man inte har kunnat visa att en diet som är framförallt snål på fett - leder till minskad sjukdomsbörda. Den "sjukdomsbörda" man då talr om är övervikt, diabetes, högt kolesterolvärde och högt blodtryck. Doktorn visade på 10 studier där man jämfört LCHF med "låg-fett-diet" (som är det som rekommenderas idag) och i ingen var låg-fett signifikant bättre (avseende viktnedgång). LCHF visade även (ibland signifikant och ibland bara tendens) till att påverka blodfetter, blotryck och blodsocker på ett fördelaktigare sätt.

Har han rätt? Är vi lurade? Vem har isf lurat oss? Hur har rekommendationerna tagits fram?

"Låg-fett-kost" har haft evidensgrad C. Det betyder att man inte har gjort några studier utan att rekommendationen har tagits fram genom att man har frågat några som borde veta. Med det vill jag inte säga att evidensgrad C alltid är dåligt. Det används relativt ofta för att man inte har kunnat göra studier. Det jag vill peka på är bristen på kritiskt tänkande och att kunna omvärdera rekommendationer. Om en behandling (med t.ex. läkemedel) har låg evidensgrad så använder vi den med viss försiktighet, redo att omvärdera den när det finns studier som inte stöder den. FETT = SKAM. Fråga vilken tjockis som helst. Om någon säger att de följer en fettdiet så tittar hälsofreaks-Sverige på den personen med ohälsosam avsmak. Och nu säger de att fett är bra. Att det är nyttigt. Ju mer desto bättre. Vad ska man tro? Blir vi lurade igen? Är det en sekt?

Kostdoktorns teori (som låter logisk men kanske lite för enkel?) är att mycket kolhydrater ger ett högt svar av insulin. Insulin är ett s.k. anabolt (uppbyggande) hormon som stimulerar fettinlagring. Ett lågt kolhydratintag ger ett lågt insulinsvar och därmed liten fettinlagring. Vår energi måste vi få någonstans ifrån. Om vi inte får energi från kolhydrater måste vi få det från fett.

Jag blir inte klok på det hela. Men jag lockas att prova.
Kostdebatten i Sverige idag är hätsk och den innehåller en hel del personliga angrepp och konspirationsteorier.
Man måste fråga sig: Vems är rekommendationen? Vad är grunden till rekommendationen? Vem tjänar på att folk följer den?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar