Jag läser Läkartidningens temanummer om Livsstil och psykisk ohälsa från förra året. Det känns relevant både i patientarbete och i min egen arbetsmiljö. Man kan lära sig mycket, till exempel att man delar in stressdiagnoserna i anpassningsstörning som innebär att man drabbats av en livskris som alla kan drabbas av men inte riktigt förmår hantera den på ett adekvat sätt; akut stressreaktion som innebär en helt oväntad händelse som kan innebära livsfara; posttraumatiskt stressyndrom som innebär att man inte kunnat bearbeta den akuta stressreaktionen på ett adekvat sätt; och utmattningssyndrom som innebär att man inte på något sätt utsätts för livsfara men lever under långvarig stress utan möjlighet till återhämtning. Oftast är dålig arbetsmiljö en stor bidragande faktor till utmattningssyndrom.
De skiljer också på utmattningssyndrom och utbrändhet. Utbrändhet menar de kännetecknas av känslomässig avstängdhet, cynism och känsla av att man inte gör ett bra jobb, medan de som drabbas av utmattningssyndrom ofta fortsätter att vara väldigt engagerade i sina arbeten. Jag läser också att:
Hur chefer utövar sitt ledarskap har sannolikt större betydelse för medarbetarnas hälsa än vad tidigare forskning visat och är därmed ytterligare en viktig arbetsmiljöfaktor.
Ledarskap som är förknippat med god hälsa hos medarbetare
· Ger medel så att man kan genomföra arbetet (information, mandat och tydlighet).
· Uppmuntrar att man deltar i utvecklingen av arbetsplatsen.
· Ger stöd.
· Inspirerar.
· Visar integritet (rättvisa).
· Integrerar medarbetarna så att man kan arbeta bra tillsammans.
Ledarskap som är förknippat med dålig hälsa hos medarbetarna
· Aukoritärt beteende
· Tvingar sin åsikt på andra
· Agerar oäkta
· Ovänligt
· Drar sig undan
Och jag tackar min lyckliga stjärna för min chef!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar