Jag vet inte om ni läst om boken "Om det var krig i Norden" av Janne Teller? Jag läste om den i DN och blev tagen. Idag ser jag på SVTplay när Babel sänder från Bokmässan i Göteborg. Teller är där, hennes bok kallas "en övning i empati" och handlar helt enkelt, precis som titeln avslöjar, om ett fiktivt scenario när det är krig i Norden och vi måste fly till ett flyktingläger i Egypten. I Babel finns en författarpanel där framför allt den isländske författaren Sjón säger så många kloka saker. Till exempel att all skönlitteratur är en övning i empati. Och att varje generation har rätt att göra en ny tolkning av historien. Litteratur hjälper oss att se att vi är en del av historien, och att den kan berättas på olika sätt. Det kan vara krig här. Eller där. Men det är samma historia, som vi alla är en del av.
Sedan vi fick barn hinner jag inte läsa mycket. Inte litteratur, inte dagstidningar och inte facklitteratur. Det fattas mig och utarmar mig. Med stöd av min fru har jag gjort en kraftansträngning och återupptagit samhällsintresset och bokcirkeln.
Jag följer en del bloggar som är väldigt intressanta:
Genusfotografen, där jag särskilt rekommenderar inlägget "Glada kroppar hjälper mot nakenchocker" och rubriken "Stötta manligt företagande"
Martin och Johan-bloggen: här skriver Martin Schibbye och Johan Persson (jag hoppas att de inte behöver någon närmare presentation). Lika intressant som blogginläggen är kommentarerna... Jag rekommenderar särskilt inlägget "Utan kärlek är vi maskiner"
ikroppenmin skriver 29-åriga Kristian om hur det är att vara döende i cancer.
Jag tänker att just nu är de här bloggarna min empatiövning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar